Vervoer in Wenen

Het centrum van Wenen is redelijk compact, waardoor je de stad grotendeels te voet kunt verkennen. Sommige bezienswaardigheden liggen wel wat verder weg zoals Schloss Schonbrünn. Dit indrukwekkende paleis bereik je echter gemakkelijk en snel met de metro. Deze ondergrondse trein is sowieso de meest handige vorm van openbaar vervoer in Wenen. De metrolijnen liggen ideaal om de stad te verkennen en de metrotreinen rijden overdag iedere vijf minuten. Je kunt naast losse kaartjes ook een dagkaart kopen. Dat kan een 24-uurskaart zijn, maar er is ook een voor toeristen interessantere variant in de vorm van een kaart die geldig is van 8 tot 20 uur. Ben je twee of drie dagen in Wenen dan moet je de 48- of 72-uurs kaart voor het openbaar vervoer overwegen. Deze kaarten zijn ook geldig op de bussen en trams die door Wenen rijden.

Taxi’s zijn volop te vinden in Wenen. Deze zijn niet goedkoop, maar als je kortere afstanden met meerdere personen af moet leggen is het soms wel de betere optie. Taxi’s rijden in Wenen normaliter altijd op basis van een taximeter. De ritprijs is gebaseerd op een starttarief plus een bedrag per kilometer. Van 22 tot 6 uur geldt er een nachttoeslag.

Reizen in Wenen

Toeristische bussen

Een onder toeristen populaire variant van vervoer is de hop-on-hop-off bus. Deze dubbeldekkerbussen zijn speciaal bedoeld voor toeristen en rijden in rondjes langs de belangrijke bezienswaardigheden, musea en attracties van Wenen. Je koopt geen losse kaartjes, maar een ticket dat 1 of 2 dagen geldig is. Binnen die één of twee dagen mag je onbeperkt meerijden met de bussen van Vienna Sightseeing en ondertussen onbeperkt in- en uitstappen. Aan boord van de bus krijg je door middel van een audioguide uitleg over alles wat je onderweg ziet.

Je kaarten voor de hop-on-hop-off bus kun je hier alvast reserveren

Een andere aanbieder van hop-on-hop-off bussen in Wenen is de welbekende Big Bus Vienna. Wij gebruiken zelf Big Bus in verschillende plekken en hebben toch wel een voorkeur voor dit bedrijf.

Via onze partner GetYourGuide kun je de Big Bus Wenen tickets online reserveren.

+ hoge klanttevredenheid (gemiddeld rapportcijfer 9,2)
+ gratis annuleren tot 24 uur voor aanvang
+ geprinte of mobiele voucher geaccepteerd

Toeristische bussen

Fiaker paardenkoets

Een typisch Weens verschijnsel in het straatbeeld van Wenen zijn de Fiakers. Deze paardenkoetsen rijden al sinds de achttiende eeuw rond in Wenen, maar beleefden hun hoogtepunt in de negentiende eeuw. Op het moment dat het gemotoriseerde vervoer zijn intrede deed in de Weense straten, nam het aantal Fiakers in rap tempo af. Dankzij de toeristen zie je deze nostalgische vorm van vervoer ook tegenwoordig nog in Wenen. Je betaalt de vierpersoons paardenkoetsen voor de tijd dat je ze gebruikt, dus niet per persoon. Goedkoop is een ritje niet, maar wel leuk en zeker ook in de wintermaanden romantisch als je samen onder een dekentje geniet van de rondrit door Wenen.

fiaker

Fietstocht door Wenen

Een heerlijke manier om Wenen te ontdekken is op de fiets. Je kunt een fiets huren en er zelf op uit trekken, maar een leukere manier is om mee te doen aan een fietstocht door Wenen onder begeleiding van een professionele gids. Fietstourspecialist Baja Bikes biedt een 3 uur durende fietstocht langs de highlights van Wenen aan onder begeleiding van een ervaren gids. Bij Baja Bikes kun je ook fietsen per dag huren.

Als je deel wilt nemen aan een fietstocht dan is reserveren verplicht. Je mag echter altijd gratis annuleren of wijzigen. Betalen doe je ter plaatse. Je hoeft dus niets vooruit te betalen.

Bekijk de Wenen tochten en fietsen bij Baja Bikes.

Stadsfietsen

Wenen heeft een eigen systeem van stadsfietsen: Citybike Wien. Na registratie kun je fietsen meenemen en terugplaatsen in onbemande fietsstations die je verspreid door de stad aantreft. De dichtheid van de fietsstations is groot, waardoor het niet lastig is om en fiets te vinden. Je betaalt een eenmalige kleine registratievergoeding, waarna je onbeperkt fietsen kunt lenen. Als je de fiets iedere keer binnen een uur terugplaatst in een station dan betaal je niet voor het gebruik. Pas vanaf een aaneengesloten gebruik van 1 uur ga je een vergoeding betalen.

Meer info lees je op de website van Citybike Wien.

Stadsfietsen