Reizen naar Wenen

Wenen ligt op ongeveer 1150 autokilometers of hemelsbreed 937 kilometer van Amsterdam. Het aantal manieren om in Wenen te komen is legio. De meeste mensen die vanuit Nederland naar Wenen reizen die doen dat met het vliegtuig. Dit is de snelste manier om in Wenen te komen, mits er uiteraard geen vertragingen zijn en je geen vier uur erover doet om het vliegveld te bereiken. Over de weg moet je op een reistijd rekenen van 11 tot 12 uur exclusief pauzes en eventuele vertragingen. Een derde optie is met de trein. Dankzij de hogesnelheidslijnen kun je redelijk snel en comfortabel met de trein naar Wenen reizen.

Op deze pagina beschrijven we de mogelijkheden om naar Wenen te reizen en hoe je je in de stad zelf kunt verplaatsen.

Wenen bezienswaardigheden

Wenen barst van de bezienswaardigheden, musea, monumenten en interessante plekken. De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Wenen op een rijtje gezet:
Wenen bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar Wenen

De snelste manier om in Wenen te geraken is zoals gezegd per vliegtuig. Vanuit Nederland en België kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar het internationale vliegveld van Wenen vliegen. Als je op tijd boekt dan moet het zeker mogelijk zijn om vrij goedkope vliegtickets naar Wenen te kopen. Het voordeligste is om dat via internet te doen, omdat de reserveringskosten dan vaak een stukje lager zijn dan wanneer je via een reisbureau boekt. Rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Wenen worden door aangeboden door KLM, Austrian Airlines en EasyJet. Met Transavia kun je vanaf Rotterdam naar Wenen vliegen.
Vanuit België ben je aangewezen op vluchten van Brussels Airlines. Ryanair biedt geen vluchten aan vanuit Nederland of België naar Wenen.

Vliegtijd

De gemiddelde vliegtijd bedraagt om en nabij de anderhalf uur. De schemavliegtijd is vaak wat langer omdat men rekening houdt met mogelijk iets later vertrekken of een iets langere route waardoor er meer tijd in de lucht doorgebracht wordt.

Vervoer van/naar het vliegveld

Als je naar Wenen vliegt dan land je op Flughafen Wien-Schwechat. Deze luchthaven ligt ongeveer 17 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Wenen. Het centrum van Wenen is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de S-Bahn (lijn S7) reis je binnen een half uur naar Station Mitte van waaruit je per metro verder kunt reizen. Sneller maar ook duurder is de City Airport Train (CAT) die je in 16 minuten naar station Wien Mitte brengt. De taxi is handig als je direct naar je accommodatie wilt gaan. De prijs is aanzienlijk hoger dan het openbaar vervoer, maar als je accommodatie wat minder gunstig gelegen is ten opzicht van de trein- en metrostations dan is de taxi vaak wel een tijdsbesparende manier van vervoer.

Met de auto naar Wenen

Als je met de auto naar Wenen gaat dan heb je een aardige rit voor de boeg. Afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland of België moet je al vaak zo'n 1100 tot 1200 kilometer rijden vooraleer je in Wenen gearriveerd bent. Hoewel je in Duitsland officieel nog op aardig wat plekken door mag rijden, lukt dat in de praktijk steeds minder vaak. Verkeersopstoppingen en wegwerkzaamheden halen al gemakkelijk de gemiddelde rijsnelheid naar beneden. In de praktijk doe je over een rit vanuit Utrecht naar Wenen al snel zo'n 13 tot 15 uur inclusief pauzes om te eten, te rusten en te tanken.

Als je naar Wenen rijdt dan heb je een tolvignet nodig om op de snelwegen te mogen rijden. Dit wordt vaak al bij de grens gecontroleerd. Je kunt een wegenvignet voor Oostenrijk vooraf kopen bij de ANWB, deze aanschaffen bij de tankstations voor de Duits-Oostenrijkse grens of deze aan de grens zelf nog kopen.

Verkeer en parkeren in Wenen

Wenen is een grote stad met de bijbehorende parkeerproblematiek en verkeersdrukte. Trams, eenrichtingsverkeer, stoplichten en veel verkeer kunnen het vrij hectisch maken om te rijden in Wenen. Gelukkig is de gemiddelde Oostenrijker beleefder in het verkeer dan Nederlanders en wordt een foutje vrij gemakkelijk vergeven door je medeweggebruikers.
Parkeerplek is schaars en daardoor duur in Wenen. Indien accommodaties privéparkeergelegenheid aan kunnen bieden dan betaal je al snel tussen de 20 en 30 euro per nacht om je auto kwijt te kunnen. De publieke parkeergarages zijn niet veel goedkoper.

Met de trein naar Wenen reizen

Wenen is goed bereikbaar met de trein. je kunt zowel met hogesnelheidslijn ICE International als met de nachttrein naar Wenen reizen. De totale reisduur is afhankelijk van het vertrekstation in Nederland, het moment van reizen en daardoor ook het aantal keren dat je moet overstappen. De snelste routes vanaf Amsterdam Centraal brengen je in ongeveer 11 uur en met 1 overstap naar het hoofdstation van Wenen. Op de site van NS International kun je treintickets naar Wenen zoeken en boeken.

Reizen in Wenen

Het centrum van Wenen is redelijk compact, waardoor je de stad grotendeels te voet kunt verkennen. Sommige bezienswaardigheden liggen wel wat verder weg zoals Schloss Schonbrünn. Dit indrukwekkende paleis bereik je echter gemakkelijk en snel met de metro. Deze ondergrondse trein is sowieso de meest handige vorm van openbaar vervoer in Wenen. De metrolijnen liggen ideaal om de stad te verkennen en de metrotreinen rijden overdag iedere vijf minuten. Je kunt naast losse kaartjes ook een dagkaart kopen. Dat kan een 24-uurskaart zijn, maar er is ook een voor toeristen interessantere variant in de vorm van een kaart die geldig is van 8 tot 20 uur. Ben je twee of drie dagen in Wenen dan moet je de 48- of 72-uurs kaart voor het openbaar vervoer overwegen. Deze kaarten zijn ook geldig op de bussen en trams die door Wenen rijden.

Taxi's zijn volop te vinden in Wenen. Deze zijn niet goedkoop, maar als je kortere afstanden met meerdere personen af moet leggen is het soms wel de betere optie. Taxi's rijden in Wenen normaliter altijd op basis van een taximeter. De ritprijs is gebaseerd op een starttarief plus een bedrag per kilometer. Van 22 tot 6 uur geldt er een nachttoeslag.

Toeristische bussen

Een onder toeristen populaire variant van vervoer is de hop-on-hop-off bus. Deze dubbeldekkerbussen zijn speciaal bedoeld voor toeristen en rijden in rondjes langs de belangrijke bezienswaardigheden, musea en attracties van Wenen. Je koopt geen losse kaartjes, maar een ticket dat 1 of 2 dagen geldig is. Binnen die één of twee dagen mag je onbeperkt meerijden met de bussen van Vienna Sightseeing en ondertussen onbeperkt in- en uitstappen. Aan boord van de bus krijg je door middel van een audioguide uitleg over alles wat je onderweg ziet.
Je kaarten voor de hop-on-hop-off bus kun je hier alvast reserveren.

Fiaker paardenkoets

Een typisch Weens verschijnsel in het straatbeeld van Wenen zijn de Fiakers. Deze paardenkoetsen rijden al sinds de achttiende eeuw rond in Wenen, maar beleefden hun hoogtepunt in de negentiende eeuw. Op het moment dat het gemotoriseerde vervoer zijn intrede deed in de Weense straten, nam het aantal Fiakers in rap tempo af. Dankzij de toeristen zie je deze nostalgische vorm van vervoer ook tegenwoordig nog in Wenen. Je betaalt de vierpersoons paardenkoetsen voor de tijd dat je ze gebruikt, dus niet per persoon. Goedkoop is een ritje niet, maar wel leuk en zeker ook in de wintermaanden romantisch als je samen onder een dekentje geniet van de rondrit door Wenen.

Fietstocht door Wenen

Een heerlijke manier om Wenen te ontdekken is op de fiets. Je kunt een fiets huren en er zelf op uit trekken, maar een leukere manier is om mee te doen aan een fietstocht door Wenen onder begeleiding van een professionele gids. Fietstourspecialist Baja Bikes biedt een 3 uur durende fietstocht langs de highlights van Wenen aan onder begeleiding van een ervaren gids. Bij Baja Bikes kun je ook fietsen per dag huren.
Bekijk de Wenen tochten en fietsen bij Baja Bikes.

Stadsfietsen

Wenen heeft een eigen systeem van stadsfietsen: Citybike Wien. Na registratie kun je fietsen meenemen en terugplaatsen in onbemande fietsstations die je verspreid door de stad aantreft. De dichtheid van de fietsstations is groot, waardoor het niet lastig is om en fiets te vinden. Je betaalt een eenmalige kleine registratievergoeding, waarna je onbeperkt fietsen kunt lenen. Als je de fiets iedere keer binnen een uur terugplaatst in een station dan betaal je niet voor het gebruik. Pas vanaf een aaneengesloten gebruik van 1 uur ga je een vergoeding betalen.
Meer info lees je op de website van Citybike Wien.

Meer info over Wenen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Wenen:
Wenen top 10
Wenen informatie

Wenen informatie
Wenen in één dag
bijzondere plaatsen in Wenen
Wenen weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy