Reizen naar Wenen

Wenen ligt op ongeveer 1150 autokilometers of hemelsbreed 937 kilometer van Amsterdam. Het aantal manieren om in Wenen te komen is legio. De meeste mensen die vanuit Nederland naar Wenen reizen die doen dat met het vliegtuig. Dit is de snelste manier om in Wenen te komen, mits er uiteraard geen vertragingen zijn en je geen vier uur erover doet om het vliegveld te bereiken. Over de weg moet je op een reistijd rekenen van 11 tot 12 uur exclusief pauzes en eventuele vertragingen. Een derde optie is met de trein. Dankzij de hogesnelheidslijnen kun je redelijk snel en comfortabel met de trein naar Wenen reizen.

Op deze pagina beschrijven we de mogelijkheden om naar Wenen te reizen.

Vliegen naar Wenen

De snelste manier om in Wenen te geraken is zoals gezegd per vliegtuig. Vanuit Nederland en België kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar het internationale vliegveld van Wenen vliegen. Als je op tijd boekt dan moet het zeker mogelijk zijn om vrij goedkope vliegtickets naar Wenen te kopen. Het voordeligste is om dat via internet te doen, omdat de reserveringskosten dan vaak een stukje lager zijn dan wanneer je via een reisbureau boekt. Rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Wenen worden door aangeboden door KLM, Austrian Airlines en EasyJet. Met Transavia kun je vanaf Rotterdam naar Wenen vliegen.

Bekijk Transavia vliegtickets naar Wenen

Vanuit België ben je aangewezen op vluchten van Brussels Airlines. Ryanair biedt geen vluchten aan vanuit Nederland of België naar Wenen.

Om je wat zoekwerk uit handen te nemen kun je via sites zoals Skyscanner vliegtickets zoeken bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en speciale ticketsites. Zo vind je snel en gemakkelijk de goedkoopste vliegtickets naar Wenen.

Vliegen naar Wenen

Vliegtijd

De gemiddelde vliegtijd bedraagt om en nabij de anderhalf uur. De schemavliegtijd is vaak wat langer omdat men rekening houdt met mogelijk iets later vertrekken of een iets langere route waardoor er meer tijd in de lucht doorgebracht wordt.

vliegveld

Vervoer van/naar het vliegveld

Als je naar Wenen vliegt dan land je op Flughafen Wien-Schwechat. Deze luchthaven ligt ongeveer 17 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Wenen. Het centrum van Wenen is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de S-Bahn (lijn S7) reis je binnen een half uur naar Station Mitte van waaruit je per metro verder kunt reizen. Sneller maar ook duurder is de City Airport Train (CAT) die je in 16 minuten naar station Wien Mitte brengt. De taxi is handig als je direct naar je accommodatie wilt gaan. De prijs is aanzienlijk hoger dan het openbaar vervoer, maar als je accommodatie wat minder gunstig gelegen is ten opzicht van de trein- en metrostations dan is de taxi vaak wel een tijdsbesparende manier van vervoer.

de City Airport Train (CAT)

Met de trein naar Wenen reizen

Wenen is goed bereikbaar met de trein. je kunt zowel met hogesnelheidslijn ICE International als met de nachttrein naar Wenen reizen. De totale reisduur is afhankelijk van het vertrekstation in Nederland, het moment van reizen en daardoor ook het aantal keren dat je moet overstappen. De snelste routes vanaf Amsterdam Centraal brengen je in ongeveer 11 uur en met 1 overstap naar het hoofdstation van Wenen. Op de site van NS International kun je treintickets naar Wenen zoeken en boeken.

Bekijk treintickets naar Wenen bij NS International

Met de trein naar Wenen reizen

Met de auto naar Wenen

Als je met de auto naar Wenen gaat dan heb je een aardige rit voor de boeg. Afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland of België moet je al vaak zo’n 1100 tot 1200 kilometer rijden vooraleer je in Wenen gearriveerd bent. Hoewel je in Duitsland officieel nog op aardig wat plekken door mag rijden, lukt dat in de praktijk steeds minder vaak. Verkeersopstoppingen en wegwerkzaamheden halen al gemakkelijk de gemiddelde rijsnelheid naar beneden. In de praktijk doe je over een rit vanuit Utrecht naar Wenen al snel zo’n 13 tot 15 uur inclusief pauzes om te eten, te rusten en te tanken.

Als je naar Wenen rijdt dan heb je een tolvignet nodig om op de snelwegen te mogen rijden. Dit wordt vaak al bij de grens gecontroleerd. Je kunt een wegenvignet voor Oostenrijk vooraf kopen bij de ANWB, deze aanschaffen bij de tankstations voor de Duits-Oostenrijkse grens of deze aan de grens zelf nog kopen.

Met de auto naar Wenen

Verkeer en parkeren in Wenen

Wenen is een grote stad met de bijbehorende parkeerproblematiek en verkeersdrukte. Trams, eenrichtingsverkeer, stoplichten en veel verkeer kunnen het vrij hectisch maken om te rijden in Wenen. Gelukkig is de gemiddelde Oostenrijker beleefder in het verkeer dan Nederlanders en wordt een foutje vrij gemakkelijk vergeven door je medeweggebruikers.

Parkeerplek is schaars en daardoor duur in Wenen. Indien accommodaties privéparkeergelegenheid aan kunnen bieden dan betaal je al snel tussen de 20 en 35 euro per nacht om je auto kwijt te kunnen. De publieke parkeergarages zijn niet veel goedkoper.

parkeren in Wenen