Praktische Wenen reisinformatie

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Wenen op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Wenen vind je terug op de vele Wenen en Oostenrijk sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Wenen kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent
.

Wenen bezienswaardigheden

Wenen barst van de bezienswaardigheden, musea, monumenten en interessante plekken. De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Wenen op een rijtje gezet:
Wenen bezienswaardigheden top 10

Alarmnummers

Het algemene alarmnummer in Wenen (en elders in Oostenrijk) is 112. Dit is het algemene alarmnummer dat je belt in geval van nood. Er zijn ook losse alarmnummers voor de losse diensten: 122 voor de brandweer, 133 voor de politie en 144 voor de ambulance.

Ambassade

Mocht je je reisdocumenten kwijtraken dan kun je het beste ter plaatse contact opnemen met de Nederlandse ambassade (voor Nederlanders) of de Belgische ambassade (voor Belgen).

Nederlandse ambassade
Opernring 5, 7e verdieping
1010 Wenen
Tel. 01 58 93 90 (vanuit het buitenland +43 1 58 93 90)

Belgische Ambassade
Prinz-Eugen-strasse 8-10
1040 Wenen
Tel. 01 50 20 70 (vanuit het buitenland +43 1 50 20 70)

Drinkwater

Het kraanwater is in Wenen uitstekend te gebruiken als drinkwater. Het is dus niet noodzakelijk om flessen met mineraalwater te kopen.

Elektriciteit

In Wenen worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland en België. Het voltage is ook 220-240 volt wisselstroom. Adapters, wereldstekkers of transformators zijn daarom niet nodig als je naar Wenen reist.

Feestdagen

In Wenen worden er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen gevierd. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en ook de winkels gesloten zijn. In sommige gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Wenen wel geopend zijn. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
1 mei - Dag van de Arbeid
15 augustus - Maria-Hemelvaart
26 oktober - Nationale Feestdag
1 november - Allerheiligen
8 november- Maria-Ontvangenis
25 en 26 december - Kerstmis
variabel - Goede Vrijdag
variabel - Pasen
variabel - Pinksteren

Fooien

Hoewel het zeker niet verplicht is, is het geven van een fooi een goede gewoonte in Wenen. Reken hierbij op 5 tot 10% over de rekening in horecagelegenheden of aan taxichauffeurs. Geef kamermeisjes een fooi van 1 tot 2 euro per dag. Kruiers verwachten een fooi van ongeveer een euro per koffer of tas.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

De euro is het wettige betaalmiddel in Wenen (en de rest van Oostenrijk). Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen. Je kunt in Wenen op redelijk wat plekken met de bankpas betalen (pinnen) of met een grote internationale creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express betalen.

In Wenen zul je redelijk veel geldautomaten tegenkomen. Indien je bankpas geschikt is voor buitenlandopnames dan kun je bij alle geldautomaten met een Maestro-logo geld opnemen. Indien je euro's opneemt dan mogen de banken daar geen extra transactiekosten voor in rekening brengen.

Internet

Wie online wil gaan in Wenen die kan dat doen via ongeveer 400 gratis publieke WLAN punten in Wenen. Dit is het wien.at Public WLAN netwerk. Daarnaast zijn er veel restaurants en hotels die hun eigen draadloze netwerk hebben voor hun gasten. Vaak wordt dit gratis aangeboden.

Openingstijden

De winkels in het centrum van Wenen zijn doordeweeks meestal geopend vanaf 's morgens een uur of 9 tot 's avonds tussen 18 en 20 uur. Op zaterdag sluiten de meeste winkels rond 18 uur. Kleinere winkels, vooral buiten het centrum, zijn niet zelden op zaterdagmiddag gesloten.
Hoewel sommige toeristenwinkels wel open zijn op zondag, zijn de meeste winkels op zondagen en feestdagen gesloten.

Musea zijn doorgaans vanaf een uur of 9 tot 18 uur open. Sommige kleinere musea kennen een sluiting tussen de middag. Op maandag zijn veel musea in Wenen gesloten.

Reisdocumenten

Er is vrij vervoer van personen tussen de Schengenlanden, waar ook Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk toe behoren. Officieel heb je dus geen reisdocument nodig om de grenzen te passeren. Vanwege vluchtelingen of terreurdreiging kunnen er tijdelijke grenscontroles ingesteld zijn.

Ga je vliegen dan dien je je echter wel naar de luchtvaartmaatschappij toe te kunnen legitimeren en ook op straat kan de politie om je identiteitsbewijs vragen. Je dient dus te reizen met een geldige Europese identiteitskaart of een geldig Europees paspoort. Kinderen dienen hun eigen legitimatie bij te hebben.

Taal

In Wenen spreekt men Duits. Hoewel je zeker een duidelijk dialect zult waarnemen, bestaat er geen taal die 'Oostenrijks' heet. Als toerist kun je op toeristische plekken zoals hotels, bij belangrijke bezienswaardigheden en musea, in de restaurants in het centrum van Wenen, bij taxi's en in souvenirwinkels vaak ook prima in het Engels communiceren.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland of België met Wenen. De zomertijd en wintertijd in Wenen lopen gelijk Nederland en België.

Veiligheid

Wenen is in verhouding tot andere Europese hoofdsteden een veilige stad. Echter is de situatie ook hier helaas niet meer zoals die altijd geweest is. De kleine criminaliteit is ook in Wenen de afgelopen jaren toegenomen. Echt slechte buurten waar je als toerist beter niet kunt komen kent Wenen niet. Als toerist kun je je dag en nacht veilig door Wenen begeven. Pas wel op voor tasjesdieven en zakkenrollers. Die zijn op steeds grotere schaal actief in Wenen.

Meer info over Wenen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Wenen:
Wenen top 10
Wenen informatie

Wenen informatie
Wenen in één dag
bijzondere plaatsen in Wenen
Wenen weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy