Musea in Wenen

Als je Wenen bezoekt dan heb je de mogelijkheid om tientallen musea te bezoeken. Naast grote musea zoals het natuurhistorisch museum, het kunsthistorisch museum, het Albertina, het Wine Museum en het technisch museum telt de stad ook een vrij groot aantal kleinere musea die zeker een bezoek waard zijn. Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van de belangrijkste musea van Wenen en een aantal kleinere musea die wij de moeite waard vinden.

Wil je korting op de entree van musea dan kun je de Vienna Card aanschaffen. Voor gratis entree tot de musea kun je de Vienna Pass aanschaffen, die daardoor wel wat duurder is.

Naturhistorisches Museum

In dezelfde periode dat het Kunsthistorisches Museum werd gebouwd, startte men ook met de bouw voor het Naturhistorisches Museum (NHM) in Wenen. Het wordt ook wel het Hofbautencomplex genoemd. Het ontwerp waarin het prachtige Naturhistorisches Museum is gevestigd, is afkomstig van Gottfried Semper en Carl von Hasenauer. Ook in dit bouwwerk werd veelvuldig gebruik gemaakt van decoratieve stijlen. De collectie van het Naturhistorisches Museum bestaat uit eeuwenoude dinosaurus skeletten, een collectie meteorieten, een planetarium, fossielen, edelstenen en nog heel veel meer. Het Kunsthistorisches Museum is gelegen in het Museumkwartier MQ aan de Museumplatz.

Meer info over het Naturhistorisches Museum

Technisches Museum

Aan de Mariahilfer Straße bevindt zich het Technisches Museum van Wenen. In het museum wordt met name aandacht geschonken voor de technische kant van onder andere de scheepsbouw, spoorwegen, industrie, luchtvaart, voertuigen, maar ook van muziekinstrumenten. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen hoe een kerncentrale nu eigenlijk werkt of hoe je muziek maakt doormiddel van elektrische vonken? Het Technisches Museum is een ontdekkingsreis op zich, waar jong en oud zich prima kan verdiepen in allerlei interessante wetenswaardigheden.

Meer info over het Technisches Museum

Kunsthistorisches Museum

Het majestueuze onderkomen van het Kunsthistorisches Museum (KHM) te Wenen is gelegen aan de Ringstraße. Het werd speciaal voor het museum gebouwd in de negentiende eeuw, naar een idee van de architect Carl von Hasenauer. De collectie van het Kunsthistorisches Museum past bijzonder goed in het in barokke stijl opgetrokken paleis. Met name de collectie die afkomstig is van de Habsburgse familie is fenomenaal te noemen. Je kunt er onder andere genieten van werken die gemaakt zijn door meesters als Vermeer, Jan van Eyck, Raphael, Michelangelo, Rembrandt en Diego Velázquez. Maar ook de afdeling met daarin de Egyptische collectie is indrukwekkend. Denk hierbij aan sarcofagen en dierlijke mummies. De wisselende tentoonstellingen zorgen vervolgens dat er altijd weer opnieuw iets te ontdekken is.

Meer info over het Kunsthistorisches Museum

Kunsthistorisches Museum

Wien Museum

Het boeiende Wien Museum aan de Karlsplatz is in meerdere opzichten een aanrader. Het museum geeft je voldoende gelegenheid om je te verdiepen in de geschiedenis van de stad, over de kunst en cultuur die er een belangrijke plek inneemt en stedelijke ontwikkeling. Doormiddel van archeologische collecties, documenten, foto’s en kunstwerken krijg je een helder beeld van de geschiedenis van Wenen die uiteindelijk de wereldstad is geworden waarin cultuur, kunst, architectuur en haar inwoners op waarde geschat worden.

Meer info over het Wien Museum

Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien

In het MuseumsQuartier van Wenen bevindt zich het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien. In de volksmond staat dit kunstmuseum beter bekend als MUMOK. Geheel in tegenstelling tot veel andere musea in Wenen, is het MUMOK nogal strak vormgegeven. Het steekt dan ook behoorlijk af tegen de naastgelegen Kunsthalle Wien. Het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien werd gerealiseerd in 2001 naar een ontwerp van Ortner & Ortner (O&O), een architectenbureau met meerdere vestigingen in Wenen en Duitsland. MUMOK heeft een uitmuntende verzameling moderne en hedendaagse kunst in de breedste zin van het woord. Zo kun je er genieten van klassiek modernisme, pop-art, Fluxus en uiteenlopende film- en mediakunst. Bekende en voor sommige minder bekenden namen die je er treft zijn: Andy Warhol, Jeff Wall, Andrea Fraser, Werner Hofmann, Pablo Picasso, Otto Muehl en Roy Lichtenstein.

Meer info over het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien

Sisi Museum

De geschiedenis van de Habsburgse heersers zijn onlosmakelijk verbonden met de stad Wenen. Niemand mag dan ook eigenlijk de stad verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan Hofburg, waarin tevens het Sisi Museum is gevestigd. Het Stephan appartement is sinds 1994 ingericht met allerlei waardevolle persoonlijke spullen van keizerin Sissi, die officieel Elisabeth Amalie Eugenie van Beieren heette. Sinds haar huwelijk met keizer Frans Josef I ging zij als keizerin van Oostenrijk door het leven. Samen kregen zij drie kinderen. Haar bijnaam Sisi verkreeg zij van haar familie. Het veelbesproken leven van keizerin Sissi is meerdere malen succesvol verfilmd. En daarmee heeft ze aan populariteit nog altijd niet ingeboet.

Meer info over het Sisi Museum

Sissi Museum

Leopold Museum

Het moderne Leopold Museum is eveneens van de hand van architectenbureau O&O. Het Leopold Museum is opgericht door Dr. Rudolf Leopold. Zijn privé collectie bestond in 1994 uit zo’n vijfduizend uiteenlopende objecten die samen goed waren voor een waarde van bijna zeshonderd miljoen euro. Inmiddels zijn alle werken ondergebracht in het Leopold Museum, wat gelegen is in het MuseumsQuartier in Wenen. Bezoekers kunnen genieten van uiteenlopende kunststromingen die gebruikt zijn door Oostenrijkse kunstenaars als Oskar Kokoschka, Gustav Klimt, Egon Schiele en Koloman Moser. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende exposities te bewonderen.

Meer info over het Leopold Museum

Leopold Museum

Österreichische Galerie Belvedere

Het kunstmuseum Österreichische Galerie Belvedere is gevestigd in het schitterende Slot Belvedere. Dit barokke paleis bestaat uit Untere Belvedere en Obere Belvedere. Ooit diende het als zomerverblijf van prins Eugenius van Savoye, een militaire generaal uit de Habsburgse monarchie. Tegenwoordig is paleis Belvedere ingericht als vooraanstaand kunstmuseum. De aanwezige kunst is onderverdeeld in diverse tijdperken waarin bepaalde kunststromingen de boventoon voerden. Denk hierbij aan de middeleeuwen, de barokke periode, het realisme, expressionisme en bijvoorbeeld de hedendaagse kunst. Bekende namen die je er tegenkomt zijn: Paul Troger, Anton Petter, Franz Eybl, Gustav Klimt, Vincent van Gogh, Claude Monet, Wolfgang Paalen, Rudolf Stingel, Hans Schabus en Paul McCarthy.

Meer info over de Österreichische Galerie Belvedere

Österreichisches Museum für angewandte Kunst

Voor de Oostenrijkers staat het Österreichisches Museum für angewandte Kunst beter bekend als het MAK. Dit museum is gelegen aan de Stubenring in Wenen, vlakbij het Stadtpark. Het Mak wordt ook wel omschreven als het kloppende culturele hart van Wenen. In dit museum komen namelijk geschiedenis, kunst, cultuur, design en architectuur op innovatieve wijze samen. Middels showrooms, thematische tentoonstellingen en interactie worden allerlei voorwerpen, onderwerpen en begrippen vanuit verschillende perspectieven benaderd. Het MAK is dan ook een heerlijk prikkelend museum wat altijd in beweging lijkt te zijn.

Meer info over het Österreichisches Museum für angewandte Kunst

Albertina

Als landvoogd van de Oostenrijkse Nederlanden heeft Albert Casimir van Saksen heel wat oorlogen gevoerd. Daarnaast was deze persoon een verwoed kunstverzamelaar met een grote voorliefde voor prenten. Zijn verzamelde collectie is sinds 1822 te bewonderen in het naar hem vernoemde Albertina museum te Wenen. Behalve duizenden tekeningen kun je er tevens een bijzondere fotocollectie, architectonische ontwerpen en klassieke en moderne kunst bewonderen.

Meer info over het Albertina

Albertina