Handige Wenen tips

Als je Wenen bezoekt dan zijn goede tips altijd welkom. Vooral als deze afkomstig zijn van mensen die Wenen vaker bezoeken of zelfs in Wenen wonen. Op deze pagina bieden we een aantal handige tips die we uit eigen ervaring hebben of die we van Wenen-kenners ontvangen hebben. Doe er je voordeel mee als je een stedentrip naar Wenen wilt gaan maken. Als het goed is kun je geld besparen dankzij onze tips en voorkom je teleurstellingen als je Wenen bezoekt.

Waar overnachten in Wenen?

Wenen telt een groot aantal hotels, appartementen en andere accommodaties zoals B&B’s en hostels. Niet alleen is de verscheidenheid groot, ook de verschillen in prijs kunnen enorm zijn. Zo kan een bepaald hotel op de ene dag 120 euro per nacht kosten en betaal je een dag later ineens meer dan het dubbele. Alles heeft te maken met vraag en aanbod. In drukke periodes betaal je meer. Dat is bijvoorbeeld als het hoogseizoen is voor een bezoek aan Wenen (o.a. mei, juni, september en oktober) of als er grotere evenementen of beurzen zijn. Als je een stedentrip naar Wenen gaat plannen moet je daarom vooral ook kijken wanneer dat je gaat. Mogelijk dat een week vroeger of later vertrekken je aardig wat geld kan besparen.

In het hart van Wenen overnachten is vaak duurder dan buiten de centrumring overnachten. Wij raden aan om vooral te kijken naar de aansluitingen met het openbaar vervoer. Als je een metrostation hebt met een goede verbinding naar het centrum dan kun je daar net zo goed gaan zitten, tenzij dat je in het hart van Wenen zitten als een must beschouwd. Zelfs als je een keertje wilt omkleden / op wilt frissen voor de avond dan zien wij het niet als noodzaak om in het hart van de stad te zitten. Met de metro kun je immers vrij snel heen en terug reizen.

Waar overnachten in Wenen?

Onze hoteltips voor Wenen zijn de volgende:

Melia Wenen
Dit vijfsterrenhotel zit in DC Tower. Dit is de hoogste wolkenkrabber van Wenen. Met de metro sta je in tien minuten in het centrum van Wenen. Op het moment dat er weinig zakenreizigers zijn is dit luxe hotel soms opvallend aantrekkelijk geprijsd. Zo betaalden wij in augustus 2016 slechts EUR. 97,70 per nacht inclusief gratis wifi en gratis gebruik van de minibar dankzij een aanbieding van booking.com.

Meer info: Melia Vienna op booking.com

Motel One
Goede middenklasse hotels van de Duitse keten Motel One. De kamers zijn bij Motel One over het algemeen modern en comfortabel. Optioneel kun je er tegen aantrekkelijke prijzen goed ontbijten. Motel One zit in Wenen op een aantal gunstige plekken zoals bij de Staatsoper, bij de Hauptbahnhof en bij amusementspark Prater.

Meer info: Motel One hotels in Wenen

25hours Hotel
Omgeven door musea, leuke restaurantjes en mooie plekjes ligt het hippe 25hours Hotel. De perfecte locatie wordt gecombineerd met een leuke vibe in het hotel en gezellige kamers. Het 25hours Hotel staat altijd op onze shortlist van te boeken hotels.

Meer info: 25hours Hotel op booking.com

Zelf zoeken en boeken?
Bij booking.com kun je zelf zoeken tussen alle hotels, appartementen en andere accommodaties in Wenen. Je krijgt direct de best mogelijke prijs te zien en kunt online je reservering maken. Bij booking.com gelden vaak zeer gunstige annuleringsvoorwaarden. Soms kun je tot de dag van aankomst nog kosteloos je boeking annuleren als je dat zou willen.

Ga naar booking.com Wenen om de meer dan 1000 accommodaties in Wenen te bekijken en de beste deals te vinden.

Reserveer je tafel

Door de informatie op internet, restauranttips in reisgidsen en reviews van restaurants op sites zoals Tripadvisor kiezen steeds meer toeristen voor een specifiek restaurant als ze Wenen bezoeken. Houd er echter rekening mee dat je in de populaire restaurants zonde reservering niet terecht kunt. Eventjes binnenwandelen bij Figlmüller om één van hun beroemde schnitzels te eten? Vergeet het maar! Zelden dat je plaats hebt als je zomaar naar binnenloopt. Vooraf reserveren is daarom het advies als je voor een bepaald restaurant wilt kiezen. Vaak kun je dat online via de website van het betreffende restaurant.

Vienna Card

De Vienna Card is de toeristenkaart voor het Weense openbaar vervoer. Als je een Vienna Card aanschaft dan kun je gedurende geldigheid van de kaart onbeperkt gebruikmaken van alle metro, bus en tramlijnen in Wenen. Voor het transport van en naar de luchthaven krijg je korting. Bij de Vienna Card ontvang je een couponboekje vol vouchers die korting bieden op musea, en attracties. Deze kortingen lopen op tot maar liefst 33%. Als je vooral wilt winkelen, wandelen en genieten van de sfeer in de stad dan is een Vienna Card waarschijnlijk een betere optie van de aanzienlijk duurdere Vienna Pass. Wil je meerdere musea en attracties bezoeken dan kan het voordeliger zijn om ook de Vienna Pass aan te schaffen.

Meer info over de Vienna Card en koop hem vooraf via internet

Vienna Pass

Als je veel musea en attracties in Wenen wilt bezoeken dan ontkom je eigenlijk niet aan de aanschaf van een Vienna Pass. Deze officiële toeristische voordeelkaart biedt je gratis toegang tot meer dan 60 topattracties en musea in Wenen zoals het bekende reuzenrad, het Hofburg paleis, de Donautoren, het Kunsthistorisches Museum, de Spaanse Rijschool en de dierentuin van Schönbrunn. Let op: niet alle musea zijn gratis. Een aantal kleinere private musea doen niet mee. In de praktijk zul je tenminste 95% van de musea in Wenen wel gratis kunnen bezoeken en doen in ieder geval de allerbelangrijkste musea van de stad wel mee.

Je kunt de Vienna Pass aanschaffen voor 1, 2, 3 of 6 dagen. Hoe meer dagen de kortingskaart geldig is, des te goedkoper de kaart relatief gezien wordt.
Let op: bij de Vienna Pass is geen openbaar vervoer inbegrepen. Wel kun je onbeperkt gratis gebruikmaken van de hop on, hop off bussen. Als je onbeperkt gebruik wilt maken van het openbaar vervoer dan heb je de Vienna Card nodig.

Meer info over de Vienna Pass en koop hem vooraf via internet

Vienna Pass

Reis voordelig van/naar de luchthaven

Met de City Airport Train reis je vrij snel vanaf de luchthaven van Wenen naar station Wien Mitte in het centrum van Wenen. Binnen 16 minuten sta je op Wien Mitte. Omdat er eens per half uur een trein vertrekt kan het wel tot drie kwartier duren vooraleer je in het centrum van Wenen staat. Je hebt ook een optie die veel goedkoper is: S-Bahn S-7. Deze rijdt ook vanaf de luchthaven naar Wien Mitte, maar biedt ook de optie om eerder of later uit te stappen op een ander station dat mogelijk een betere aansluiting biedt dan Wien Mitte. De reistijd tot aan Wien Mitte bedraagt met deze trein 25 minuten. In theorie ben je dus 9 minuten langer onderweg, maar bespaar je wel ongeveer tweederde op de reissom. Als je een beetje geluk hebt ben je met de S7-trein nog sneller dan met de duurdere CAT trein. Dat komt omdat de S7 trein ook twee uur per uur rijdt. Mocht je echter op het perron aankomen vlak nadat de vorige CAT-trein vertrokken is dan heb je grote kans dat het wachten op de S7-trein korter duurt dan het wachten op de volgende CAT-trein. Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat je nog eerder arriveert ook!

Vervoer van/naar de luchthaven met de Vienna Card

Mocht je een Vienna Card gekocht hebben dan heb je in principe recht op gratis gebruik van alle vormen van openbaar vervoer binnen Wenen. Hier zit wel een klein addertje onder het gras. De luchthaven van Wenen ligt niet binnen de stadsgrenzen van Wenen. Daarom kun je in principe niet met de Vienna Card gratis van/naar de luchthaven reizen. Er is echter een trucje om toch goedkoop van en naar de luchthaven te reizen: je koopt een los kaartje op S-Bahn S7 naar KZG Schwechat. Dit is het eerste station dat wel binnen de stadsgrenzen ligt. Een los kaartje kostte ons EUR. 1,70 toen wij dit de laatste keer deden. Tegelijkertijd moet je ook je Vienna Card op het perron valideren door deze af te stempelen in de automaat.

Vervoer van/naar de luchthaven met de Vienna Card

Op de terugweg werkt het eigenlijk hetzelfde. Je moet dan een kaartje kopen voor het laatste stuk (Schwechat – Flughafen Wien). Bij de kaartjesautomaten kun je selecteren dat je een kaartje wilt kopen vanaf een grensstation (dus ook Schwechat). Dit kaartje plus je (nog geldige) Vienna Card zijn samen voldoende om naar het vliegveld te reizen.

treinkaartje