De geschiedenis van Wenen

Wenen is een oude stad met een rijke historie. De stad is onder andere bekend van de Habsburgers, Keizerin Sissi en Frans Jozef en natuurlijk Schloss Schönbrunn. Maar, de Oostenrijkse stad schrijft al geschiedenis sinds 15 voor Christus toen het werd ontdekt door de Romeinen. Tot aan 1955 beleeft Wenen roerige tijden. Tegenwoordig is de stad een bruisende metropool waarin kunst en cultuur hoogtij vieren.

Wenen wordt in 15 voor Christus ontdekt door de Romeinen die hier een militaire post bouwen. De plaats krijgt de naam Vindobona en groeit snel uit tot een behoorlijke stad met c.a 30.000 inwoners rond de 3e eeuw. Met de komst van de Hunnen in 433 wordt Vindobona verwoest. Van 907 tot en met 955 regeren de Magyaren over de stad. Door toedoen van Otto I komt Wenen onder het bewind van het Duitse. De oostkant van Wenen komt onder het regime van Leopold I te liggen welke toebehoort aan het Babenbergers geslacht. Dit adellijke geslacht sterft uit in 1246 als Frederik II om het leven komt bij de slag om Leitha. Wenen wordt in 1221 een belangrijke handelsstad als het in dat jaar de stadsrechten verkrijgt.Habsburgse rijk

De invloed van de Habsburgers begint als Ottokar Premysl van Bohemen in 1251 naar Wenen wordt gehaald. De Weense bevolking wil Ottokar voorstellen als Duitse koning. Echter is het Rudolf von Habsburg die met de eer gaat strijken. Ruim 25 jaar later is de Habsburger zo machtig geworden dat Ottokar zijn meerdere moet erkennen. 2 jaar later in 1278, zet Ottokar de aanval in. Deze aanval moet hij met de dood bekopen waardoor de Habsburgers de macht grijpen over Oostenrijk, Wenen en Bohemen.

Rondom 1349 wordt Wenen getroffen door een pestepidemie. Veel van de Weense bevolking sterft. De Joden zijn volgens de inwoners schuldig aan het verspreiden van de ziekte. Hoewel de toen regerende Albrecht I de Joden in bescherming neemt, is het Albrecht V die de Joodse bevolking in 1421 het land uit stuurt. De Joodse wijk rondom de Judenplatz wordt ontruimd en de bijbehorende synagoge wordt vernietigd. Daartoe wordt Albrecht V In 1438 tot koning van het Duitse Rijk gekroond. Wenen wordt daarmee de hoofdstad van het rijk waarna het niet lang daarna de status keizerstad krijgt. Dat gebeurt in 1526 als ook Bohemen en Hongarije onder de macht van de Habsburgers komen.

In 1529 en 1683 wordt Wenen aangevallen door de Turken. Hoewel de aanval tot tweemaal toe onsuccesvol is, wordt de stad grotendeels verwoest. De wederopbouw van de stad volgt al snel. De binnenstad kenmerkt zich in deze periode veelal door de barokke stijl die bij de bouw gehanteerd wordt. Ook de voorsteden van Wenen worden onderworpen aan een wederopbouw. In 1704 wordt er tevens een nieuwe verdediging aangelegd welke de naam de “Linienwall” krijgt.

Na deze periode kent Wenen een tijd van bloei. Maria Theresia geeft opdracht om het nu nog alom bekende paleis Schönbrunn te laten bouwen. Niet lang daarna, in 1784, laat keizer Jozef II tevens het eerste ziekenhuis van Wenen bouwen. De zoon van keizerin Maria Theresia zet zich in voor geloofsvrijheid in Wenen en opent jachtgebied het Prater voor zijn inwoners.

geschiedenis van Wenen

Wenen in de 19e eeuw

Wenen wordt tijdens de oorlog met Frankrijk tweemaal ingenomen. Napoleon doet dat moeiteloos in 1805. 4 jaar later gaat de verovering echter wel gepaard met gevechten. Napoleon wordt in Aspern en Waterloo verslagen waarna op 18 september 1814 het Congres van Wenen plaatsvindt. Dit duurt tot 9 juni 1815. Tijdens dit congres worden de nieuwe Europese politieke verhoudingen vastgelegd.

In februari en maart 1848 breken de gelijknamige revoluties uit vanuit de Herrengasse. De aanleiding hiervoor is de zwakke bewindvoering van Ferdinand I welke volledig onder het regime van rijkskanselier Klemens von Metternich lijkt te staan. Kort daarna kondigt Ferdinand I zijn aftreden aan waarna Frans Jozef I zeggenschap krijgt over Wenen.

Onder zijn bewind breekt er een nieuwe bloeiperiode aan voor de stad. Ook het inwonersaantal stijgt in dit tijdperk enorm. Begin 1900 kent de stad ruim 2.000.000 inwoners. De opgetrokken stadswallen worden vervangen door de Ringstrasse. Ook worden er belangrijke gebouwen opgericht zoals universiteiten, opera’s, kerken en stadsparken.Eerste en Tweede Wereldoorlog

In de Eerste Wereldoorlog wordt Wenen nog niet direct bedreigd. Wel komt er een einde aan de invloed van de Habsburgers en dus het Habsburgse Rijk. Karel I vertrekt in 1918 naar Zwitserland waarna er tijdens de Vrede van Versailles besloten wordt dat Oostenrijk in moet krimpen. In 1921 wordt Wenen een aparte bondsstaat. Echter leiden de slechte economische omstandigheden tot radicalisme op politiek gebied.

Dit mondt in 1933 uit tot de val van het parlement waarna in 1934 de vierdaagse burgeroorlog uitbreekt als fascisten de macht grijpen. In 1938 vindt de Anschluss met Duitsland plaats. Onder het regime van Hitler worden joden en andere opstandelingen op transport gezet. Tijdens de Kristallnacht op 9 november van dat jaar worden ook belangrijke Joodse gebouwen platgebrand en verwoest.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog komt de stad zwaar onder vuur te liggen. De bombardementen verwoesten een groot deel van Wenen. Na deze verwoestingen wordt Wenen opgedeeld in 4 zones die onder bewind van Frankrijk, Engeland, Rusland en de Verenigde Staten vallen. Deze bezetting duurt tot 15 mei 1955. Dan wordt het Oostenrijkse Staatsverdrag gesloten waardoor Oostenrijk tekent voor onafhankelijkheid. Het Marshallplan wordt door de Amerikanen in het leven geroepen om Wenen de hulp te bieden die ze nodig hebben voor de wederopbouw van de binnenstad en de economie.

Wenen in de 20e eeuw

In de 20e eeuw floreert Wenen als nooit tevoren. De binnenstad van Wenen staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast zijn er veel bijzondere bouwwerken bewaard gebleven zoals natuurlijk Schloss Schonbrunn, Slot Belvedere en de Hofburg met de Spaanse Rijschool. Ook kerken zoals het Stephansdom uit de 12e eeuw en de Minorietenkerk uit de 13e eeuw zijn goed bewaard gebleven. Daarnaast kent Wenen ook veel moderne architectuur zoals de Millenniumtoren en de Andromeda-Tower. Deze unieke combinatie van cultuurhistorie, romantiek en rijkdom maken Wenen erg populair bij veel toeristen wereldwijd.