Bezienswaardigheden in Wenen

Een bezoek aan Wenen zal nooit tot verveling leiden. In de stad is enorm veel te zien en te doen. Naast de vele bezienswaardigheden, attracties en monumenten die de stad rijk is, kun je vooral in de zomermaanden ook genieten van allerlei evenementen en festivals die vooral in de buitenlucht georganiseerd worden. Daarnaast telt Wenen ook een groot aantal musea die je dagenlang bezig kunnen houden.

Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van de vele bezienswaardigheden die Wenen rijk is.

Regel je tours en tickets

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Wenen bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Wenen.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Wenen
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Wenen via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Wenen via GetYourGuide

Spaanse Rijschool

De prestigieuze rijschool ‘Spanische Hofreitschule’ is ontstaan in de zestiende eeuw. Voor lange tijd werden de kinderen en de paarden uit de adellijke families hier getraind en klaar gestoomd. Het mag zich hiermee de oudste nog bestaande rijschool van de wereld noemen. De grandeur van weleer is nog altijd voelbaar en zichtbaar. De paarden die er getraind worden zijn allemaal Lipizzaners, een keizerlijk ras uit het Habsburgse tijdperk. De paarden hebben meestal de kenmerkende schimmel kleur. Als toerist is het mogelijk om een show bij te wonen, waarin de paarden en de ruiters hun uitmuntende vaardigheden tonen.

Meer info over de Spaanse Rijschool

Hofburg

Aan de Heldenplatz in Wenen bevindt zich het historische paleis Hofburg. Voor lange tijd hebben de Habsburgers vanuit deze paleislijke residentie geregeerd. Tegenwoordig worden er de nationale bibliotheek, de Spanische Hofreitschule, de schatkamers met kroonjuwelen, een aantal musea waaronder het Sisi Museum en andere prachtige en publieke vertrekken gehuisvest. In Hofburg en de omliggende tuinen kun je gemakkelijk een dag vertoeven. Het paleizencomplex telt maar liefst negentien binnenplaatsen en achttien vleugels.

Meer info over Hofburg

Hofburg

Kerstmarkten van Wenen

Tijdens de maanden november en december kun je in Wenen sfeervolle kerstmarkten bezoeken. Een stadsfeest waarvan de oorsprong aan het eind van de zestiende eeuw ligt. Destijds werd het de Thomasmarkt genoemd. Echte traditionele kerstmarkten vonden plaats rond de achttiende eeuw. De zo genoemde ‘Christkindlmarkt’ start meestal halverwege de maand november en duurt vervolgens tot kerstmis. Aan de Rathausplatz wordt elk jaar een grote kerstboom opgetuigd en zijn er meer dan honderd kramer opgesteld met uiteenlopende koopwaar. Ondertussen wordt er gezongen, hapjes en drankjes genuttigd en kun je hier en daar bijzondere ambachten uitgevoerd zien worden. Maar ook elders in de stad zijn gezellige kerstmarkten te ontdekken. Zo bevindt zich er ook een kerstmarkt aan de Maria-Theresien Platz, aan het Freyung plein, aan de Stephansplatz, bij Schloss Schönbrunn, aan de Riesenradplatz en bij Belvedere Palace.

Meer info over de kerstmarkten van Wenen

Kerstmarkten van Wenen

Österreichische Nationalbibliothek

De prachtige en historische Österreichische Nationalbibliothek bevindt zich in het paleizen complex Hofburg aan de Heldenplatz. Als wetenschappelijke bibliotheek wordt het vooral bezocht door studenten van de universiteit en andere wetenschappers. De tussen 1723 en 1726 gebouwde en rijkelijk versierde koepel, toont beeltenissen van de Habsburgers en andere allegorische figuren. Het ontwerp is afkomstig van Johann Bernhard Fischer von Erlach. De Österreichische Nationalbibliothek alsmede de inpandige musea, zijn opengesteld voor bezoekers. Je kunt er onder ander het Papyrus Museum, het Globe Museum, Esperanto Museum en het Literatuur Museum bezoeken.

Meer info over de Österreichische Nationalbibliothek

Slot Belvedere

Het in de Belvederegarten gelegen barokke paleizencomplex, bestaat uit de Obere Belvedere en de Untere Belvedere. Oorspronkelijk was Schloss Belvedere een achttiende-eeuws zomerverblijf van de Franse generaal, Eugenius Frans van Savoye. Slot Belvedere werd gebouwd naar een ontwerp van de destijds beroemde architect Johann Lucas von Hildebrandt. Beide paleizen worden middels een uitgestrekte tuin met elkaar verbonden. Tegenwoordig zijn de paleizen ingericht als een museum waarin de werken van meesters als Monet, van Gogh, Schiele en andere hedendaagse kunst worden getoond.

Meer info over Slot Belvedere

Slot Belvedere

Weense pestzuil

Naar aanleiding van de tweede pestepidemie die de stad Wenen omstreeks 1679 in zijn greep had, werd er veertien jaar later een zuil aan de Graben geplaatst, die een herinnering aan de zwarte dood vertolkt. De pestzuil van Wenen werd uiteindelijk gerealiseerd door de Oostenrijkse beeldhouwer Paul Strudel. Andere kunstenaars die er aan gewerkt hebben zijn Tobias Kracker en Johann Bendel.

Stephansdom

De rooms-katholieke Stephansdom werd gebouwd tussen de twaalfde en vijftiende eeuw. De zuidelijke toren meet ruim honderd-zes-en-dertig meter. Voor lange tijd was het de regel dat geen enkel kerk in Oostenrijk of Hongarije hoger mocht zijn dan deze toren. De St. Stephen, zoals hij ook wel wordt genoemd, is een nationaal symbool van de stad en het land Oostenrijk. In de Stephansdom is een grafmonument te bewonderen van keizer Frederik III, die door de Nederlandse houtsnijder/beeldhouwer Nikolaus Gerhaert werd gemaakt. De elf klokken in de zuidelijke toren luiden alleen tijdens plechtige kerkdiensten, tijdens belangrijke feestdagen of tijdens andere bijzondere gelegenheden.

Meer info over de Stephansdom

Stephansdom

Tiergarten Schönbrunn

In de parkachtige omgeving van Schloss Schönbrunn is één van de oudste dierentuinen ter wereld gelegen. Tiergarten Schönbrunn of Schönbrunner Zoo zoals het ook wel genoemd wordt, werd namelijk al omstreeks 1752 door de Habsburgers opgericht. Inmiddels is de dierentuin een stuk moderner geworden en bestaat het dierenrijk uit olifanten, zebra’s, lynxen, apen, wolven, ijsberen, panda’s, giraffen, gerbils, nijlpaarden, koala’s, waterbuffels, leeuwen, neushoorns, tijgers, luiaards, reptielen en vissen. Middels allerlei leuke en boeiende tours kun je een dagje dierentuin tot een onvergetelijke ervaring maken.

Meer info over Tiergarten Schönbrunn

Prater

Ten oosten van het centrum kun je volop vertier vinden in het amusementspark Wurstelprater. Dit voormalige jachtgebied van Karel Josef II staat tegenwoordig ook wel bekend als Leopoldstadt. Jong en oud kan hier genieten van leuke kermisattracties als het reuzenrad, de draaimolen, het spookhuis, het spiegelhuis of de botsauto’s. Er is keuze genoeg. Het omliggende gebied nodigt tevens uit voor een ontspannen wandeling, lekker luieren in het gras of een hapje en/of een drankje bij een van de gezellige horeca gelegenheden.

TIP: vermijd de wachtrij

Door vooraf je tickets voor het beroemde reuzenrad van Prater je kopen, kun je de wachtrij vermijden. Tickets zijn te reserveren via onze partner GetYourGuide.

Reserveer tickets voor het reuzenrad via GetYourGuide Wenen

+ gratis annuleren tot 24 uur van tevoren voor een volledige terugbetaling
+ geprinte of mobiele voucher geaccepteerd
+ directe bevestiging

Prater

Weense Staatsopera

De meest indrukwekkende opera van Oostenrijk is de Weense Staatsopera. Al sinds de opening in de negentiende eeuw, heeft de Weense Staatsopera zijn populariteit weten te behouden. Beide architecten, August Sicard von Sicardsburg en Edward van der Nüll, hebben de opening in 1869 niet bij kunnen wonen. Zij overleden namelijk kort na elkaar. De opening werd heel enthousiast ingeluid met een voorstelling van Mozart, Don Giovanni. Tegenwoordig kun je in de Weense Staatsopera genieten van binnen- en buitenlands talent in een zeer smaakvol en theatraal ingericht operahuis. Je kunt er ook voor kiezen om een rondleiding overdag te maken.

Meer info over de Wiener Staatsopera

Hundertwasser

Tijdens je bezoek aan Wenen kun je op verschillende manieren kennismaken met de kunst en architectuur van Friedensreich Hundertwasser. Binnen Wenen staan meerdere gebouwen die ontworpen zijn door deze autodidacte veelpoot. Een heel bekend voorbeeld hiervan is het Hundertwasserhaus. Dit wooncomplex lijkt wel een soort van kleurrijke lappendeken die een groot deel van de gevel bedekt. Je kunt het complex zelf niet betreden, maar de buitenkant is al indrukwekkend genoeg. Neem ook zeker even een kijkje in het er tegenover gelegen winkelcentrum dat door Hundertwasser ontworpen is. Een wat minder bekend gebouw dat door de kunstenaar ontworpen is, is afvalverbrandings-stadsverwarmingscentrale Spittelau. Eerlijk gezegd is dit ons favoriete Hundertwasser-gebouw in Wenen. Het is door de vele kleuren en bijzondere vormen bijna een surrealistisch bouwwerk geworden.

Voor wie zich meer wil verdiepen in het leven en de kunst van Hundertwasser is er het KunstHaus Wien. Een aanrader voor wie enigszins van kunst of architectuur houdt.

Meer info over Hundertwasser

Hundertwasser

Haus des Meeres

Vooral kinderen kunnen een bezoek aan Haus des Meeres erg waarderen. Het meters hoge bouwwerk huisvest namelijk een heel groot aquarium en dieren als haaien, roggen, krokodillen, vleermuizen, apen, insecten en natuurlijk een bonte verzameling vissen. Op het dakterras ‘Ocean’sky’ kun je vervolgens genieten van een hapje en een drankje en van een wijds uitzicht over de stad.

Meer info over het Haus des MeeresFerstel Passage

In de negentiende eeuw verrezen er in verschillende Europese steden verdekte winkelpassages, zo ook in Oostenrijk. Inmiddels zijn veel van deze passages weer uit het straatbeeld verdwenen. De winkelgalerijen die behouden zijn gebleven zijn in de meeste gevallen weer prachtig in hun oude glorie hersteld. Zo ook de Ferstel Passage oftewel Freyung Passage in Wenen. In deze fraaie passage vind je naast het beroemde koffiehuis Café Central uiteenlopende winkels en horecazaken. Zelfs als je er niet naartoe gaat om te winkelen is de Ferstel passage een plaatje om te zien en alleen al daarom de moeite van het bezoeken waard.

Ferstel Passage

Naschmarkt

De grootste versmarkt van Wenen bevindt zich aan de Linke- en Rechte Wienzeile. Uiteenlopende goederen, verse producten, maaltijden en lekkernijen uit binnen- en buitenland worden hier in tientallen kramen uitgestald. Rondom de marktkramen bevinden zich verschillende delicatessenzaken en restaurants. De bedrijvigheid zorgt veel een levendige sfeer. Op zaterdag is er ook nog een vlooienmarkt waarin uiteenlopende producten, meubels, antiek en andere prullaria te koop wordt gezet.

Meer info over de Naschmarkt

Naschmarkt

Innere Stadt

Het oude en historische centrum van Wenen wordt aangeduid met Innere Stadt. Het betreft het stadsdeel wat binnen de Ringstraße en het water van de Donau ligt. Oorspronkelijk was dit historische stadsdeel afgezet met een muur met enkele toegangspoorten. Binnen dit stadsdeel bevinden zich enkele bijzondere bezienswaardigheden, waaronder de Stephansdom, Hofburg, Heldenplatz, Burggarten, Volksgarten, het Naturhistorisches Museum, de Rathausplatz en de universiteit.

Weense koffiehuizen

Koffie drinken in Wenen is eigenlijk een culturele beleving. De koffiehuizen van Wenen worden dan ook graag bezocht door zowel de toeristen als de inwoners van de stad. Men leest er graag de krant, nuttigt er een hapje, kletst er gezellig even bij en bovenal geniet men er van een heerlijk kopje koffie in een vaak zeer smaakvolle ambiance. Qua keuze is er genoeg, aangezien de stad meer dan honderd koffiehuizen heeft. Café Sacher is geliefd om de overheerlijke Sacher torte, Café Centraal heeft een goede reputatie om de typische Weense sfeer en Café Schwarzenberg staat vooral gastronomisch hoog genoteerd.

MuseumsQuartier

Rond het jaar 1998 werden er plannen gerealiseerd om de voormalige stallen en het stal gebouw van het keizerlijke hof om te bouwen tot het MuseumsQuartier (MQ). Inmiddels is het in barokstijl opgetrokken gebouw succesvol ingericht en trekt het al jaren miljoenen bezoekers. Tot het MuseumsQuartier behoren musea als het MUMOK Museum voor Moderne Kunst, het Leopold Museum met Oostenrijkse kunst en ZOOM Kindermuseum. Daarnaast worden er regelmatig tentoonstellingen, shows, markten en andere culturele evenementen georganiseerd.

Meer info over het MuseumsQuartier

Donauturm

Het hoogste punt van Wenen bevindt zich op de top van de Donauturm in het midden van het Donaupark. De twee-honderd-twee-en-vijftig meter tellende toren geeft je de gelegenheid om te genieten van een weids uitzicht over de stad en het park. Het observatiedek bevindt zich op honderdvijftig meter. Ook met slecht weer is het geen probleem om van het uitzicht te genieten. Het terras is namelijk rondom afgesloten met een glazen wand. Boven het observatiedek is een restaurant waar kunt genieten van een heerlijke maaltijd die geserveerd wordt met het allermooiste uitzicht over de stad Wenen.

Meer info over de Donauturm

Donauturm

Volksgarten

Daar waar omstreeks de negentiende eeuw vooral de adellijke families zich ophielden, zijn tegenwoordig een diversiteit aan mensen te ontmoeten. De Volksgarten is namelijk niet langer alleen een park voor welgestelde Wenen. In de Volksgarten zijn behalve heerlijk geurende bloemen ook nog enkele herinneringen uit het verleden te bewonderen. Zo staat in het midden van het park de inmiddels gerestaureerde Theseus Tempel, die gecreëerd werd door hofarchitect Pietro Nobile. En ook het Elisabeth herdenkingsmonument van Friedrich Ohmann en Hans Bitterlich is een plaatje om te zien. Vervolgens kun je later op de avond hier nog met de beentjes van de vloer. In het zuidelijke deel van de Volksgarten is namelijk een populaire club die bezoekers uit binnen- en buitenland weet te trekken.

Volksgarten